wtorek, 3 lutego 2015

Cebula. Magiczna moc syropu.



Domowy sposób na przeziębienie

Od września do marca jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje takie jak katar czy przeziębienie, nieleczone mogą doprowadzić do męczącego i uporczywego kaszlu.
Lekarze przypisują nam przeogromne ilości lekarstw, które nie zawsze pomagają. Jednak większość z nich  jest skupiona na objawach a nie na przyczynach. No i oczywiście specyfiki wielkich firm farmaceutycznych są drogie. 
By jednak nie doprowadzić do przeziębienia i choroby należy wzmocnić swoją odporność.
Można to zrobić sięgając po naturalne, dostępne dla każdego metody. 
 Składniki do ich przygotowania możemy latem zebrać podczas spaceru i zasuszyć bądź kupić w sklepie za niewielkie pieniądze. 
Gatunków roślin które chronią i wzmacniają nasz organizm jest tak wiele, że nie sposób byłoby ich ująć w jednej grubej książce.

W tym poście skupię się na dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie cebuli.


To ona, a dokładnie syrop z niej może nas uchronić od przeziębienia lub skrócić jego czas i złagodzić przebieg.

Co takiego ma w sobie cebula ?

- związki siarki – wchodzą w skład tych białek, które budują włosy, paznokcie, skórę. 
Działają na układ odpornościowy.
 - glikozydy - pobudzają pracę skurczowo-rozkurczową mięśnia sercowego
- pektyne - są wykorzystywane w leczeniu otyłości dzięki temu, że wypełniają na żołądek dając poczucie sytości. Ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Oczyszczają organizm z toksyn i redukują cholesterol
-glukokininy - zawarte w roślinach obniżają poziom glukozy w osoczu krwi
- potas - bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony. Dostarcza komórkom substancji odżywczych i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Pomaga w dotlenianiu mózgu. Reguluje gospodarkę wodną, kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek
-jod - bez niego organizm nie mógłby właściwie funkcjonować, pobudza tarczyce do produkcji ważnych hormonów, które regulują przemiany metaboliczne we wszystkich komórkach
-witaminy A, B1, B2, PP, C
-fitoncydy – działają bakteriobójczo


Jakich składników potrzebujemy?
- 2-3 duże cebule
- 100 ml miodu
- 1 cytryna

Sposób przyrządzenia ?

Drobno siekamy cebulę i następnie  wrzucamy ją do słoika.


 Zalewamy płynnym miodem



Dolewamy wyciśnięty sok z cytryny.


  Zamykamy słoik, składniki mieszamy potrząsając słoikiem.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny.


 Po tym wszystkim odcedzamy przez sitko lub gazę.



Lek gotowy!
 Syrop trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu przez góra 2 tygodnie



Jaka dawka do spożycia?
Dorośli 2-3 łyżki dziennie, dzieci natomiast 2-3 łyżeczki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz